OM buigt voor kritiek op snelrecht: verdachte krijgt een advocaat

In de arrondissementen Rotterdam en Midden- en Oost-Nederland is een proef gestart, waarbij een verdachte die wordt opgepakt wegens vernieling, bedreiging of drugsbezit, vóór het eerste politieverhoor altijd een advocaat krijgt te spreken. Met deze proef geeft het Openbaar Ministerie gehoor aan de kritiek op de ZSM-werkwijze. Deze werkwijze houdt in dat het OM zelf de verdachte aanklaagt en zo snel mogelijk daarvoor een straf oplegt. Vorig jaar werden ruim 180.000 zaken volgens de ZSM-werkwijze afgedaan. De rechter kwam bij deze zaken niet aan de orde.

Tijdens de proef legt de advocaat contact met de verdachte via een videoverbinding vanaf de centrale ZSM-locatie. In de regio Oost-Nederland wordt geëxperimenteerd met een werkwijze waarbij de piketadvocaat vanuit zijn eigen kantoor inlogt en de verdachte bijstaat via een tabletcomputer met videoverbinding. De proef duurt een half jaar. Het OM verwacht dat 7000 verdachten op deze manier door een advocaat geholpen zullen worden.

Volgens het OM is de proef een onderzoek en loopt die nog niet vooruit op een toekomstig model. Volgend jaar wordt besloten of het verplichte gesprek met de advocaat landelijk wordt ingevoerd.