Wijzigingen WW-uitkering per 1 januari 2016

De WW-uitkering bestaat uit een basisuitkering van 3 maanden, zolang je aan de wekeneis voldoet waarbij je in de 36 weken voorafgaand aan de werkloosheid minimaal 26 weken hebt gewerkt. Je hebt recht op de verlengde uitkering als je daarnaast ook voldoet aan de jareneis, waarbij je in de 5 kalenderjaren voorafgaand aan het kalenderjaar waarin je werkloos werd minimaal 4 kalenderjaren hebt gewerkt.

Met ingang van 1 januari 2016 wijzigt de opbouw van deze verlengde uitkering. De duur van je WW-uitkering is afhankelijk van je arbeidsverleden, waarbij je thans voor elk jaar dat je hebt gewerkt 1 maand WW-uitkering ontvangt. Vanaf 1 januari 2016 geldt dit alleen nog maar voor de eerste 10 jaar van je arbeidsverleden, waarna je vanaf het 11e jaar enkel een halve maand zal ontvangen.

Met ingang van 1 januari 2016 zal de maximale duur van de WW-uitkering ook worden verkort. Onder de huidige regelgeving heb je nu recht op minimaal 3 en maximaal 38 maanden WW-uitkering. In de periode van 1 januari 2016 tot 1 april 2019 zal het maximum aantal maanden WW-uitkering stapsgewijs worden afgebouwd naar maximaal 24 maanden WW-uitkering.