| Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel vrijblijvend - 0162-466626 | cliëntlogin onview

Beroep Horus over in eigen beheer nemen bewindvoering gegrond verklaard

Samenwerking al dan niet d.m.v. convenanten is bekrachtigd

Beroep Horus over in eigen beheer nemen bewindvoering gegrond verklaard

Er was een geschil tussen Horus (branchevereniging voor wettelijk vertegenwoordigers, zoals bewindvoerders) en de gemeente ’s-Hertogenbosch. De gemeente Den Bosch was voornemens in eigen beheer bewindvoering aan te bieden. De gemeente wilde geen bijzondere bijstand meer verstrekken voor beschermingsbewind dat niet door de gemeente zelf werd uitgevoerd. Zij had hiertoe een algemeen besluit genomen. Veel bewindvoerders ervaarden dit besluit als oneigenlijke concurrentie. Zij prefereerden een samenwerking met de gemeente Den Bosch. Er komen ook steeds meer convenanten tussen bewindvoerders en gemeenten.

De hoofdzaak van het geding was of de gemeenteraad het algemeen belangbesluit had mogen nemen. De vraag was of op basis van het mededingingsrecht en de uitleg die het CBb (hoogste rechter) daaraan heeft gegeven, de gemeente bewindvoering onder de kostprijs mag aanbieden.

In de bestuursrechtelijke uitspraak van 14 oktober 2021 van de Rechtbank Rotterdam is besloten het besluit te vernietigen.

Bron: Horus

Relevante artikelen van advocatenkantoor Osté