| Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel vrijblijvend - 0162-466626 | cliëntlogin onview

Alles over bewindvoering

Uw financiën, onze uitdaging.

De bewindvoerders van Osté over bewindvoering

Bewindvoering is een maatregel die impact heeft op iemands leven. Juridische kennis is belangrijk, maar mensenkennis evenzeer.

Informatie over bewindvoering

Advocatenkantoor Osté vindt het belangrijk om uitgebreid stil te staan bij bewindvoering. De reden hiervoor is dat in de praktijk blijkt dat er veel misvattingen zijn aangaande bewindvoering.

Wanneer u voor uzelf of een dierbare van u meer te weten wilt komen over bewindvoering, dan kunt u dat hier vinden.

Ook kunt u altijd vrijblijvend een informatiebrochure bij ons opvragen. Deze brochure bevat noodzakelijke informatie over bewindvoering.

Neem gerust contact met ons op voor vragen of een informatiebrochure.

Alles over bewindvoering

Bewindvoering klinkt eenvoudig, maar dat is het niet.

 • Voor wie is bewindvoering bedoeld?
  • Ouderen die de financiën bij een onafhankelijk persoon willen onderbrengen. Hiermee worden conflicten met relaties voorkomen en is er de garantie vanuit een bewindvoerder dat het beheer van financiën in het belang van de betreffende cliënt wordt uitgevoerd. Deze groep personen meldt zich vaak zelf aan, maar het komt ook voor dat zij zich laten aanmelden door een vertrouwenspersoon.
  • Personen met schulden die op zoek zijn naar hulp. Deze groep bestaat uit cliënten die samen met een bewindvoerder werken aan een schuldenvrije toekomst voor zichzelf en eventuele betrokkenen (bv. kinderen of een partner).
  • Mensen met lichamelijk en/of geestelijke klachten. Het kan voorkomen dat lichamelijke en/of geestelijke klachten iemand bemoeilijken in het nakomen van zijn of haar financiële verplichtingen. Wanneer daar sprake van is kan een bewindvoerder uitkomst bieden om deze verplichtingen na te komen.
 • Waarom kiezen mensen voor bewindvoering?

  In Nederland kiezen steeds meer mensen voor het onafhankelijk laten beheren van hun financiën door een bewindvoerder. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

  • Zekerheid dat een gekwalificeerd persoon uw financiële verplichtingen nakomt (kwaliteit);
  • Voorkomen van discussies met bv. familie, vrienden of kennissen (transparantie en eerlijkheid);
  • Hulp bij schulden.
 • Hoe wordt een traject beschermingsbewind opgestart?

  Vaak wordt eerst de situatie besproken met een beoogde bewindvoerder, die zal beoordelen of bewindvoering de gewenste oplossing biedt.

  Ook kan zo'n gesprek uitkomst bieden om zeker te weten dat deze bewindvoerder de geschikte kandidaat is om de financiën te beheren. Een bewind is in de meeste gevallen een meerjarig traject waar een goede relatie met de bewindvoerder gewenst is.

 • Ik heb een bewindvoerder gevonden, wat nu?

  Indien er besloten wordt om een samenwerking met een bewindvoerder aan te gaan. Dan zal de beoogde bewindvoerder een verzoek tot onderbewindstelling moeten opstellen en deze bij de rechtbank indienen.

  Samen met de beoogde bewindvoerder zal er informatie voor dit verzoek verzameld moeten worden. De informatie die nodig is voor een dergelijk verzoek gaat over uw inkomsten, uitgaven, (mogelijke) schulden en uw thuissituatie.

  Ook zal de bewindvoerder vastleggen waarom het noodzakelijk is dat een traject bewindvoering wordt opgestart.

  De bewindvoerders van Advocatenkantoor Osté werken vanuit twee vestigingen en bedienen wij de hele regio West- tot Midden-Brabant, van Roosendaal, Bergen op Zoom en Breda tot Tilburg, Den Bosch, Waalwijk , Dordrecht, Drimmelen en Raamsdonksveer.

 • Waarom is de rechtbank betrokken bij mijn verzoek tot onderbewindstelling?

  Een onderbewindgesteld persoon levert een deel van zijn of haar vrijheden in. Deze vrijheden hebben betrekking op de mogelijkheid van een cliënt om zelfstandig financiële verplichtingen aan te gaan, na te komen of te verbreken. Wanneer er een bewind is uitgesproken mogen dit soort handelingen niet langer zelfstandig ondernomen worden.

  Doordat de vrijheden van een cliënt beperkt worden mag er gesproken worden van een vrij ingrijpende maatregel. Het is daarom ook erg belangrijk dat een cliënt goed op de hoogte is wat bewindvoering inhoudt.

  Advocatenkantoor Osté adviseert om bij twijfel of een bewind noodzakelijk is altijd contact te zoeken met meerdere bewindvoerders en daar het gesprek mee aan te gaan. Hopelijk draagt dit bij aan de gewenste informatiebehoefte.

 • Wat gebeurt er als het verzoek is ingediend bij de rechtbank?

  Wanneer de bewindvoerder het verzoek bij de rechtbank heeft ingediend ontstaat er een periode van wachten. De rechtbank heeft als richtlijn om binnen 3-4 maanden te reageren op het verzoek. Dit kan niet versneld worden.

  Omdat de beoogde bewindvoerder gedurende deze periode nog niet is benoemd tot de bewindvoerder, mogen er nog geen werkzaamheden worden uitgevoerd.

 • U wordt uitgenodigd voor een zitting door de rechtbank, wat betekent dit voor u?

  De rechtbank kan ervoor kiezen om een zitting in te plannen. Deze zitting acht de kantonrechter noodzakelijk om het verzoek in persoon door te nemen en zo openstaande vragen te beantwoorden.

  Omdat het voor veel mensen de eerste keer is in de rechtbank kan het een spannend moment zijn. Een bewindvoerder is niet verplicht om aanwezig te zijn, de ervaring leert echter dat de meeste bewindvoerders wel aanwezig zijn. Indien gewenst mag een vertrouwenspersoon aanwezig zijn tijdens de zitting, dit kan misschien helpen om de spanning beter onder controle te houden.

  Over het algemeen is er geen enkele reden om gespannen te zijn. De rechtbank is een onafhankelijk instituut dat niet alleen uitspraken doet in criminele zaken, maar de Nederlandse maatschappij helpt in het maken van keuzes en beslissingen.

 • Is een zitting echt noodzakelijk?

  De kantonrechter bepaalt aan de hand van het verzoek tot onderbewindstelling (dat de bewindvoerder heeft opgesteld) of een zitting noodzakelijk is. Wanneer het lastig is om fysiek aanwezig te zijn tijdens de zitting, bijvoorbeeld door een lichamelijke en/of geestelijke klacht. Dan kan dit bij de rechtbank aangegeven worden.

 • Wat gebeurt er als het bewind is utgesproken?

  Wanneer de kantonrechter het bewind heeft uitgesproken, zal iedere betrokken partij een beschikking hiervan ontvangen. Dit is een document waaruit blijkt dat een cliënt vanaf een bepaalde datum over een bewindvoerder beschikt.

  Dat betekent voor de cliënt dat de bewindvoerder vanaf dat moment werkzaamheden zal gaan uitvoeren en dat de cliënt bepaalde handelingen niet langer zelfstandig kan en mag uitvoeren.

  De bewindvoerder kan met de beschikking de partijen waarmee u een financiële verplichting heeft, aanschrijven en zo uw situatie vastleggen.

 • Extra informatie

  Iedere bewindvoerder is anders in zijn of haar manier van werken. Advocatenkantoor Osté heeft een brochure opgesteld waarin staat beschreven wat u van ons als kantoor kan verwachten.

  Deze kunt u vrijblijvend aanvragen.

Voordelen van bewindvoering door Osté:

Geen wachttijden


Direct aan de slag met de bewindvoerders van Osté. Wij hechten veel waarde om clienten snel van dienst te zijn. Kom gemakkelijk met ons in contact via telefoon of via chat en plan eenvoudig en snel een intakegesprek.

Kwaliteit dienstverlening


Eenvoudig en gemakkelijk contact met een eigen bewindvoerder. Snelle en digitale communicatie via ons online platform.

Juridische kennis in huis


Binnen Advocatenkantoor Osté zijn er verschillende disciplinies onder één dak. Loopt je tegen een juridisch vraagstuk aan? Onze advocaten staan klaar om bij te springen.

Benieuwd hoe de bewindvoerders van Osté je kunnen helpen?
Kom vrijblijvend in contact of stel je vraag.

Onbeantwoorde vragen over bewindvoering? Laat mij u terugbellen, vul uw gegevens in.

 • Vakkundig en professioneel
 • Geen wachttijden
 • Juridische ondersteuning
 • Zeer klantgericht
 • Vrijblijvend informatie

Advocatenkantoor Osté

Sinds 1996 is Advocatenkantoor Osté gevestigd in West-Brabant. Door de jaren heen zijn er duizenden vraagstukken in behandeling genomen. Dat heeft eraan bijgedragen dat onze advocaten ervaren zijn en beschikken over de door u gevraagde kennis van zaken.

Het team van Advocatenkantoor Osté streeft ernaar om beschikbaar voor u te zijn. U kunt uw vraag vrijblijvend stellen via de chat op de website, telefoon, e-mail of gedurende het spreekuur. Samen met u wordt er gekeken naar wat uw mogelijkheden zijn.

bewindvoerders van Osté zijn actief in de volgende gebieden:

Nieuws van advocatenkantoor Osté

Op 1 maart 2024 is de nieuwe Aanwijzing slachtoffers in het strafproces in werking getreden.

Op 1 maart 2024 is de nieuwe Aanwijzing slachtoffers in het strafproces in werking getreden. [...]

Vacature assistent bewindvoerder / student medewerker

Wij zijn op zoek naar iemand die het leuk vindt om samen met het huidige team te werken aan oplossingen voor onze [...]

Vacature Bewindvoering en Mentorschap

Advocatenkantoor Osté is per direct op zoek naar een nieuwe bewindvoerder en mentor. [...]

Tarieven Bewindvoering en Mentorschap 2024

Inmiddels zijn de tarieven voor Bewindvoering en Mentorschop 2024 bekend [...]

Percentage kinderalimentatie indexering 2024

Voor 2024 bedraagt het percentage van de indexering alimentatie 6,2%. Dit betekent dus dat het bedrag dat het afgelopen [...]

Formulier toestemming voor reizen met minderjarige kinderen naar het buitenland

In een eerder nieuwsbericht aangegeven voor het reizen met minderjarige kind(eren) naar het buitenland is toestemming [...]