| Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel vrijblijvend - 0162-466626 | cliëntlogin

Bewind, mentorschap en curatele

Wat zijn de verschillen tussen beschermingsbewind, mentorschap en curatele?

Beschermingsbewind, mentorschap en curatele

Beschermingsbewind, mentorschap en curatele zijn verschillende maatregelen om mensen te beschermen, die zelf niet goed beslissingen kunnen nemen door bijvoorbeeld een verslaving, verstandelijke beperking of dementie.

  • Beschermingsbewind is bedoeld voor mensen die hun financiële zaken niet zelf kunnen regelen. De bewindvoerder beheert het geld en de goederen van betrokkene. Beschermingsbewind kan aangevraagd worden op basis van twee gronden: verkwisting of het hebben van problematische schulden óf als gevolg van lichamelijke en/of geestelijke toestand van betrokkene.

  • Mentorschap is bedoeld voor mensen die hun persoonlijke zaken zelf niet meer kunnen regelen. Mentorschap gaat over het nemen van beslissingen over de verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van betrokkene.

  • Curatele is bedoeld voor mensen die hun financiële én persoonlijke zaken zelf niet kunnen regelen en voor wie beschermingsbewind en/of mentorschap niet volstaat. 

    Iemand die onder curatele staat is handelingsonbekwaam voor zover de wet niet anders bepaalt. Iemand van wie de goederen onder bewind staan, kan daar enkel over beschikken met medewerking van de beschermingsbewindvoerder óf met een machtiging van de kantonrechter.

Contact

oor meer informatie of het aanvragen van beschermingsbewind, mentorschap of curatele, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen via 0162466626 of info@advocatenkantooroste.nl  

Relevante artikelen van advocatenkantoor Osté