| Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel vrijblijvend - 0162-466626 | cliëntlogin onview

Eerste toewijzingen affectieschade

Op grond van de nieuwe Wet affectieschade

Eerste toewijzingen affectieschade

De eerste toewijzing van affectieschade in de zin van de Wet affectieschade is een feit. Op 4 juli werd een automobilist veroordeeld tot het betalen van 17.500 euro aan de twee kinderen van een slachtoffer die door het roekeloze rijgedrag van de automobilist kwam te overlijden.

Zaak inhoudelijk

De automobilist die veroordeeld was tot het betalen van de affectieschade had zich met zijn voertuig ingevoegd op de rechterrijstrook. Dit heeft hij met zo’n hoge snelheid gedaan dat hij uiteindelijk op de auto van het slachtoffer had gebotst. Desondanks is hij doorgereden.

Naast een affectieschade is hij tevens veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf, 5 jaar rijontzegging, een schadevergoeding van 492,25 aan de zoon van het slachtoffer, voor de kosten van lijkbezorging en het betalen van een achterstallige boete van 300 euro.

Meerdere claims afgewezen

Dit is tot op heden de eerste strafzaak waarin op grond van de Wet affectieschade is vergoed. Eerdere affectieschadeclaims zijn afgewezen, omdat de nieuwe wet per 1 januari 2019 in werking is ingetreden en alle eerdere gevallen waarin affectieschade is geleden voor die datum niet onder deze wet valt. 

Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel kunt u contact opnemen met mr. P. Doorakkers.

Relevante artikelen van advocatenkantoor Osté