| Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel vrijblijvend - 0162-466626 | cliëntlogin onview

Gezag gekoppeld aan erkenning, goed idee?

Erkenning en gezag

Gezag gekoppeld aan erkenning, goed idee?

Volgens de huidige regeling van het gezagsrecht dient de ouder, waaruit het kind niet geboren is, het kind met toestemming van de geboortemoeder te erkennen en daarna gezag over het kind aan te vragen. Dit is van toepassing op ouders die niet gehuwd zijn of in een geregistreerd partnerschap verbonden zijn.

De ouders van een kind geboren binnen een huwelijk of een geregistreerd partnerschap hebben van rechtswege beide gezag over het kind en de partner binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap naast de geboortemoeder krijgt van rechtswege de status juridisch ouder. Nu is er een initiatiefvoorstel opgesteld waarin opgenomen staat dat, wanneer een niet-ouder het kind erkent deze ook gelijk het gezag over het kind heeft.

Is dit een goed idee? Het gebeurt vaak dat ouders wel weten dat een kind erkend moet worden, maar dat ze er niet van op de hoogte zijn dat er ook gezag aangevraagd moet worden. Dit kan later voor veel problemen zorgen als de ouders bijvoorbeeld uit elkaar gaan. Daarnaast kan de geboortemoeder de erkenning of de aanvraag voor gezag tegenhouden. De niet-ouder kan dan naar de rechter stappen om dit alsnog te regelen. Indien het voorstel aangenomen wordt, ligt de bal niet meer bij de niet-ouder om naar de rechter te stappen, maar bij de geboortemoeder. In deze gevallen is het een goed idee om gezag aan erkenning te koppelen, omdat het een hoop problemen zal voorkomen.

Echter, zal het echt iets gaan opleveren? Als de geboortemoeder komt te overlijden zal de overblijvende ouder, die het gezag heeft, verder voor het kind moeten zorgen. In dit geval kan het zo zijn dat er geen sprake is van een goede band. Het kind zal dan uit zijn veilige en vertrouwde omgeving gehaald worden om bij een ouder te gaan wonen waar hij/zij geen band mee heeft. Daarnaast ligt er een verantwoordelijkheid bij de ouders om hun zaken juridisch goed te regelen en met deze nieuwe regeling wordt het ze wel heel gemakkelijk gemaakt.  Zal deze wetswijziging voor de kinderen van deze ouders die hun zaken niet zelf naar behoren regelen, echt iets gaan opleveren of zullen ze van de regen in de drup komen. Gezag gekoppeld aan erkenning, goed idee?


Relevante artikelen van advocatenkantoor Osté