| Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel vrijblijvend - 0162-466626 | cliëntlogin onview

Herstelmogelijkheid bij ten onrechte opgelegde strafbeschikkingen

Nederlandse orde van advocaten pleit voor verzetmogelijkheid

Herstelmogelijkheid bij ten onrechte opgelegde strafbeschikkingen

Burgers die in het verleden gedupeerd zijn door onterechte strafbeschikkingen moeten daartegen alsnog in verzet kunnen gaan. Zeker als een zaak versneld door een officier van justitie wordt behandeld, moet rechtsbijstand door een advocaat plaatsvinden.

Hiervoor pleit de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) in de aanloop naar een debat in de Tweede Kamer. De afgelopen jaren is vanuit verschillende hoeken de nodige kritiek geuit op het instrument van de OM-strafbeschikking. Op basis van de onlangs door het NRC gegeven praktijkvoorbeelden én de uitkomsten van eerdere onderzoeken, staat vast dat een onbekend aantal burgers geconfronteerd is met een strafbeschikking waarvan de bewijsvoering niet deugde. Zij zijn waarschijnlijk onterecht 'veroordeeld'. Met alle gevolgen van dien: het moeten betalen van een boete, maar ook het krijgen van een strafblad. Ook bestaat de kans dat zij hierdoor geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) krijgen.

Dat moet herstelbaar zijn, vindt de NOvA. Burgers moeten, na bestudering van hun dossier, alsnog in verzet kunnen gaan. Het OM zou alsnog actief moeten regelen dat in die zaken recht wordt gedaan.

Als u wordt aangehouden of als aan u een strafbeschikking wordt uitgereikt, dan is het dus verstandig om een advocaat te raadplegen. Wij verlenen in dat geval graag onze bijstand. Bij vragen kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Relevante artikelen van advocatenkantoor Osté