| Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel vrijblijvend - 0162-466626 | cliëntlogin

Beperking huwelijk gemeenschap van goederen

Het initiatiefwetsvoorstel

Het initiatiefwetsvoorstel Beperking huwelijk gemeenschap van goederen

Het initiatiefwetsvoorstel Beperking huwelijk gemeenschap van goederen

De Eerste Kamer heeft op 28 maart jongstleden het initiatiefwetsvoorstel Beperking wettelijke gemeenschap van goederen met de minst mogelijke meerderheid aangenomen. Het wetsvoorstel houdt onder andere in dat het in de toekomst trouwen in gemeenschap van goederen veranderd zal worden.

Hedendaags is het nog zo dat mensen die trouwen in gemeenschap van goederen alle vermogensbezittingen en schulden gezamenlijk delen. Dit is ook het geval, indien deze bezittingen en schulden vóór het huwelijk zijn ontstaan. Mochten de echtgenoten dit anders willen zien, dan moet dat bij de notaris vastgelegd worden alvorens zij gaan trouwen.

Met het initiatiefwetsvoorstel zal het huidige basisstelsel gewijzigd worden. In de toekomst zal het huwelijk in gemeenschap van goederen veranderen. Het wetsvoorstel houdt in dat de vermogensbezittingen en schulden die de echtgenoten al vóór het huwelijk hadden, buiten de huwelijksgemeenschap vallen, tenzij ze dit op een andere wijze afspreken. De vermogensbezittingen en schulden blijven dus na een echtscheiding bij diegene die ze vóór het huwelijk al bezat. Dit geldt tevens voor voorhuwelijkse nalatenschappen en schenkingen. Hetgeen wel binnen het huwelijk is opgebouwd, wordt uiteraard gedeeld.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zal de datum van inwerkingtreding nader bepalen.


Relevante artikelen van advocatenkantoor Osté