| Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel vrijblijvend - 0162-466626 | cliëntlogin onview

HR: woningverkoop in kort geding mogelijk

Hoger Raad doet belangrijke uitspraak

HR: woningverkoop in kort geding mogelijk

Op 31 maart 2023 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan: veroordeling tot medewerking aan woningverkoop is in kort geding mogelijk. 

Al een aantal jaren was het de vraag of een veroordeling tot medewerking aan woningverkoop in kort geding kan plaatsvinden. Vanwege het feit dat in de jurisprudentie (rechtspraak) hierover verschillend werd gedacht, bestond op dit punt rechtsonzekerheid. Advocaat-Generaal Snijders stelde daarom op 25 januari 2023 cassatie in het belang der wet in. In een cassatie in belang der wet geeft de Hoge Raad uitleg over een rechtsvraag die belangrijk is voor de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling, maar die niet of niet tijdig via een gewoon cassatieberoep bij de Hoge Raad terechtkomt. Door over een dergelijke vraag te beslissen geeft de Hoge Raad duidelijkheid voor berechting in vergelijkbare, toekomstige gevallen.

De conclusie van de A-G was duidelijk: hij stelde dat een veroordeling tot medewerking aan verkoop van een gemeenschapsgoed (meestal de woning) in kort geding mogelijk is. Daarmee wordt immers geen definitief einde aan de verdeling gemaakt.

De Hoge Raad volgt in zijn arrest het advies van de A-G. Dit betekent dat in kort geding meer mogelijk is om tot afwikkeling van een verdeling te komen bij een gezamenlijke woning. Hierdoor weten partijen met een geschil over de verdeling van de woning op korte termijn waar ze aan toe zijn. Zij hoeven dus geen langdurige bodemprocedure meer te doorlopen.

Mocht u geconfronteerd worden met een dergelijke kwestie , neem dan gerust contact met een van onze advocaten op.

Relevante artikelen van advocatenkantoor Osté