| Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel vrijblijvend - 0162-466626 | cliëntlogin onview

Schuldenpardon

Is het tijd om alle schulden van probleemgevallen kwijt te schelden?

Is het tijd om alle schulden van probleemgevallen kwijt te schelden?

Een gezin met problematische schulden kost de samenleving gemiddeld een ton, terwijl de doorsnee probleemschuld €42.000 bedraagt. Is het tijd voor een generaal schuldenpardon?


Volgens econoom Erica Verdegaal kan zo’n pardon de samenleving veel geld en leed besparen. De gemiddelde schuldenlast per huishouden bedraagt €42.000, terwijl een gezin met problematische schulden de samenleving gemiddeld een ton kost.

In 2014 berekende het Nibud dat een gezin met problematische schulden zo’n €104.000 over 10 jaar kost. Financiële problemen staan vaak niet op zichzelf, hierdoor kosten schulden de maatschappij veel geld. Uit onderzoek blijkt dat mensen met financiële problemen twee tot drie keer zoveel kans hebben op lichamelijke en psychische klachten. Tevens kunnen geldzorgen leiden tot familieruzies, relatieproblemen, huiselijk geweld, criminaliteit en arbeidsverzuim. In 2017 waren er 94.000 Nederlanders met problematische schulden bekend bij schuldhulpverlening.

Momenteel is er al een redmiddel voor problematische schulden, namelijk de wettelijke schuldsanering (WSNP). In de WSNP ben je na 3 jaar leven op bestaansminimum uit de schulden, indien je aan alle voorwaardes voldoet. Dit laatste zijn er nog een aantal. Ook moeten mensen vaak stapels papierwerk aanleveren om toegelaten te worden tot de WSNP. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen door de stress van de schulden en armoede soms helemaal niet in staat zijn om aan deze voorwaardes te voldoen.

Econoom Marcel Canoy zou ook graag directe kwijtschelding van de schulden als mogelijkheid zien. Echter vindt Canoy een generaal pardon niet de beste oplossing, daar hij de schuldenaren hiervoor te divers vindt.  Voor een bijstandsmoeder kan een schuldenpardon een juiste oplossing zijn, maar voor een drugsverslaafde of iemand die roekeloos met zijn geld omgaat bijvoorbeeld weer niet, stelt Canoy.

Verdegaal pleit er dan ook voor dat schuldenaren na zo’n pardon verplicht onder bewind gesteld moeten worden. Voor een grote groep mensen is omgaan met geld namelijk erg lastig. 

Wenst u graag ondersteuning bij uw financiën of wenst u graag Bewindvoering aan te vragen voor iemand anders?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 0162466626 of bewindvoering@advocatenkantooroste.nl

Relevante artikelen van advocatenkantoor Osté