| Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel vrijblijvend - 0162-466626 | cliëntlogin onview

Kinderalimentatie voor stiefkinderen

Nieuw wetsvoorstel

Kinderalimentatie voor stiefkinderen

Sinds 2012 heeft de HR bepaald dat de onderhoudsverplichtingen voor zowel ouders als stiefouders aan elkaar gelijk zijn. De Hoge Raad stelt wel dat de omvang mede wordt bepaald door de omstandigheden van de zaak. Factoren die een rol spelen zijn verwantschap en draagkracht.

In de jurisprudentie bij de rechtbanken en gerechtshoven wordt soms verschillend beslist of de stiefouder ook voor zijn stiefkind een onderhoudsverplichting heeft. In de literatuur wordt eveneens verschillend gedacht of de kinderalimentatie verplichting van stiefouders voor hun stiefkinderen moet worden afgeschaft of zelfs moet worden versterkt. Er is in ieder geval een wetsontwerp in de maak om de kinderalimentatieverplichting voor stiefkinderen af te schaffen. Het wetsvoorstel ligt echter nog steeds bij de Tweede Kamer. Voordeel van afschaffing van de kinderalimentatie voor stiefkinderen leidt in ieder geval tot een gemakkelijker systeem voor het berekenen van de verschuldigde kinderalimentatie.

Kortom onder de huidige jurisprudentie is het dus al mogelijk om geen kinderalimentatie voor stiefkinderen te betalen. Mocht u hier meer over willen weten, neem dan gerust contact op met ons kantoor.

Relevante artikelen van advocatenkantoor Osté