| Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel vrijblijvend - 0162-466626 | cliëntlogin onview

Openbaar Ministerie gaat ‘fors meer’ zaken zelf afdoen

Optimale rechtsbijstand cruciaal bij wegwerken voorraad strafzaken

Openbaar Ministerie gaat ‘fors meer’ zaken zelf afdoen

Op 27 mei 2020 heeft het Openbaar Ministerie een bericht gepubliceerd over het wegwerken van de voorraad strafzaken. Een van de manieren waarop het OM dat wil doen is het vaker opleggen van een OM-strafbeschikking. Maatschappelijk gezien is de wens om de opgelopen achterstanden in te lopen begrijpelijk. Bij het bepalen van de manier waarop dat gebeurt, dient oog te zijn voor de belangen van verdachten en slachtoffers en moeten voldoende rechtswaarborgen worden ingebouwd.

Het voornemen van het Openbaar Ministerie om de voorraad strafzaken weg te werken door tijdelijk meer strafbeschikkingen in te zetten, vereist optimale rechtsbescherming voor verdachten. Dit is van cruciaal belang als er straffen worden opgelegd zonder tussenkomst van een rechter.

De Nederlandse Orde van Advocaten is over de vormgeving van de rechtsbijstand door advocaten bij afdoeningen door het OM in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Raad voor Rechtsbijstand. Dat overleg zal op korte termijn een vervolg krijgen. De Nederlands Orde van Advocaten hoopt daarover snel nadere mededelingen te kunnen doen.

Op het instrument van de OM-strafbeschikking is namelijk veel kritiek, onder meer van de Nationale Ombudsman. Ook de Nederlandse Orde van Advocaten heeft zich altijd kritisch getoond over het model waarin een aanklager straffen oplegt. De ‘optimale rechtsbijstand’ door advocaten waarover ook het OM spreekt is van cruciaal belang om voldoende evenwicht in de OM-afdoening aan te brengen.

Mocht u een strafbeschikking hebben ontvangen, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen voor een advies.

Bron: advocatenorde.nl                                              

 

Relevante artikelen van advocatenkantoor Osté