| Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel vrijblijvend - 0162-466626 | cliëntlogin

Plannen om pensioen automatisch te verdelen bij echtscheiding

Wetsvoorstel in de maak

Plannen om pensioen automatisch te verdelen bij echtscheiding

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de regels voor het verdelen van het pensioen bij echtscheiding aanpassen. Hij gaat hierover in gesprek met de pensioensector.

Na een scheiding heeft u recht op de helft van het pensioen dat uw ex-partner heeft opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Nu moet u dat nog binnen twee jaar zelf doorgeven aan het pensioenfonds. Als u dat vergeet of te lang uitstelt, moet u de uitbetaling zelf met uw ex-partner regelen.

Als het aan minister Koolmees ligt, is die melding straks niet meer nodig om het pensioen rechtstreeks uitbetaald te krijgen. Pensioenfondsen moeten de pensioenrechten bovendien direct na scheiding gaan verdelen tussen de ex-partners (conversie), tenzij partners aangeven dat ze het anders willen regelen. Nu gebeurt dat in principe pas vlak voor de ingang van het pensioen (verevening), waardoor ex-partners levenslang afhankelijk van elkaar blijven voor beslissingen over hun pensioen. Bijvoorbeeld over de vraag wanneer het pensioen moet ingaan. 

De nieuwe regels gaan niet gelden voor samenwonenden, omdat die er juist bewust voor kiezen financieel zelfstandig te blijven, zegt Koolmees. Ook krijgen pensioenfondsen niet automatisch een melding als zij uit elkaar gaan.

Om het nieuwe systeem in te voeren moeten pensioenfondsen hun systemen aanpassen en moet de Pensioenwet worden aangepast. Koolmees verwacht halverwege 2019 een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.

Relevante artikelen van advocatenkantoor Osté