| Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel vrijblijvend - 0162-466626 | cliëntlogin onview

Steeds meer jongeren hebben schulden bij overheidsinstanties

Schulden ontstaan op steeds jongere leeftijd.

Steeds meer jongeren hebben schulden bij overheidsinstanties

teeds meer mensen hebben op jonge leeftijd schulden bij overheidsinstanties. Uit onderzoek blijkt dat jongeren vaker te maken krijgen met achterstanden. Vaak gebeurt dit als jongeren op eigen benen komen te staan.

Zeker 10.000 jongeren tussen de 18 en 24 jaar doorlopen momenteel een schuldhulpverleningstraject. Het leenstelsel speelt hierbij een grote rol, echter is dit niet de enige schuld bij de overheid die sterk toeneemt. Jongeren raken vaak in de schulden door het niet betalen van de zorgverzekering, het stoppen met een studie en het te veel ontvangen van toeslagen. 

Er ontstaan veel probleem bij jongeren als het gaat om toeslagen. Het is voor veel jongeren moeilijk in te schatten wanneer zij wel of geen recht hebben op toeslagen. Ook wordt er vaak een wijzing van het inkomen of van het adres niet of te laat doorgegeven. Het gevolg hiervan kan dan een terugvordering zijn.

Als er langer dan 6 maanden de zorgverzekering niet betaald is, wordt je aangemeld als wanbetaler bij het CAK. Er wordt dan een boete bovenop de zorgpremie berekend. Daarnaast zijn er veel jongeren met een schuld bij DUO. Als je stopt met je studie en je deze kosten terug moet betalen, of een studieleningafsluit heb je een schuld bij DUO. Als je deze kosten niet terug betaald is het gevolg hiervan dat je een boete krijgt en de kosten zo op blijven lopen

Het boete-op-boete-beleid maakt het de jongeren met schulden vooral extra lastig. Als je een boete krijgt en je zit in de schulden helpt het vaak niet als je daar weer een boete voor krijgt. Volgens een bestuurslid van de NVVK gaat het wel helpen als diezelfde overheid eens vraagt: waarom betaalt u niet, want dit wordt wel een hele dure boete.

 Als je 18 jaar wordt ben je zelf verantwoordelijk voor verschillende financiële zaken. Wens je  graag ondersteuning bij jouw financiën of wens je graag Bewindvoering aan te vragen voor iemand anders? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 0162-466626 of bewindvoering@advocatenkantooroste.nl

Relevante artikelen van advocatenkantoor Osté