| Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel vrijblijvend - 0162-466626 | cliëntlogin

Drempel bij gemeente voor schuldhulp- verlening ligt te hoog

Toegang niet laagdrempelig en breed genoeg

Toegang tot gemeentelijke schuldhulpverlening niet laagdrempelig en breed genoeg

De drempel bij gemeente voor schuldhulpverlening ligt te hoog. Mensen moeten allerlei papieren op orde hebben, alvorens ze überhaupt op gesprek mogen komen en dat is juist voor deze doelgroep vaak te veel gevraagd. 

Dat concludeert de Nationale Ombudsman in het rapport 'Een open deur?". Een onderzoek naar de toegang tot de gemeentelijke schuldhulpverlening presenteert hij uitgangspunten waarmee gemeenten de toegang tot de schuldhulpverlening kunnen verbeteren om zo de effectiviteit te vergroten.

Van Zutphen: ‘Volgens de wet moeten gemeenten mensen met problematische schulden een brede toegang tot de schuldhulpverlening bieden. De deur van de schuldhulpverlening moet dus wijd open staan. Toch krijgen wij regelmatig klachten en signalen van mensen die om uiteenlopende redenen niet verder komen in het toelatingsproces of niet worden toegelaten tot de schuldhulpverlening, waardoor hun schulden zich blijven opstapelen.’

De ombudsman vindt dat iedereen die zich aanmeldt voor schuldhulpverlening zijn situatie moet kunnen toelichten in een persoonlijk gesprek.Daaraan moeten gemeenten geen voorwaarden stellen in de vorm van bijvoorbeeld het eerst invullen van formulieren of het volgen van workshops, met de kans dat mensen voortijdig afhaken. Het besluit of iemand wordt toegelaten tot een schuldhulptraject moeten gemeenten altijd duidelijk, begrijpelijk, gemotiveerd en op papier afgeven, en indien nodig toelichten in een gesprek.

De komende maanden gaat de Nationale ombudsman na in hoeverre alle bij hem aangesloten gemeenten volgens deze uitgangspunten werken. In de zomer van 2018 publiceert hij hierover een vervolgonderzoek.

Meer informatie of wenst u graag hulp bij het aanvragen van schuldhulpverlening?

Neem dan direct contact op via onderstaande contactgegevens.

Kom direct in actie, neem contact op met Osté | Oosterhout & Dongen

Heeft u een juridische uitdaging? Wij staan voor u klaar. Neem contact met ons op.

Relevante artikelen van advocatenkantoor Osté