| Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel vrijblijvend - 0162-466626 | cliëntlogin

Verdachte moet slachtoffer aanhoren

Minister onthult meerjarenagenda slachtofferbeleid

Verdachte moet slachtoffer aanhoren

Verdachten van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven zijn in de toekomst verplicht te verschijnen in de rechtszaal als slachtoffers gebruikmaken van hun spreekrecht. Dat stelt minister Sander Dekker in zijn meerjarenagenda slachtofferbeleid, die hij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het ministerie heeft geen cijfers over het aantal verdachten dat nu wegblijft. Soms zien slachtoffers af van hun spreekrecht, als zij weten dat een verdachte niet komt, aldus Dekker. 

Daarnaast zal het spreekrecht op nog meer manieren worden uitgebreid. Zo zullen slachtoffers en nabestaanden de mogelijkheid krijgen te spreken op het moment dat de dwangverpleging van tbs-gestelden voorwaardelijk wordt beëindigd. Slachtoffers mogen dan aangeven welke voorwaarden zij gepast achten, zoals een locatie- of contactverbod. Bovendien krijgt stieffamilie van slachtoffers de mogelijkheid om tijdens de rechtszitting te spreken.

Behalve een versteviging van de positie van slachtoffers in de rechtszaal wil minister Dekker ook  de omgang met slachtoffers door hulpinstanties verbeteren. Zo krijgt de politie 124 extra fte om meer tijd te hebben om slachtoffers de bescherming te geven die ze nodig hebben, om zo herhaald slachtofferschap te voorkomen. Tevens zal Slachtofferhulp Nederland de online dienstverlening uitbreiden. Daarnaast wordt de privacy van slachtoffers beter gewaarborgd, doordat persoonsgegevens van slachtoffers zoals adres en woonplaats in de toekomst niet meer automatisch in het strafdossier terecht komen.

Ook het verhalen van de schade die slachtoffers hebben geleden moet beter, vindt Dekker. Zo komt er onder meer een gebruiksvriendelijker schadeformulier en krijgen slachtoffers praktische ondersteuning bij het invullen hiervan.

Relevante artikelen van advocatenkantoor Osté