| Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel vrijblijvend - 0162-466626 | cliëntlogin onview

Voorwaardelijke invrijheidsstelling

Mogelijke wetswijziging in het vooruitzicht

Voorwaardelijke invrijheidsstelling

De voorwaardelijke invrijheidsstelling is geregeld in art. 15 Wetboek van Strafrecht. Voor de toekenning wordt gekeken naar twee situaties:

- Sanctie meer dan een jaar detentie en maximaal 2 jaar detentie;
- Sanctie meer dan 2 jaar detentie.

In het eerste geval kan de voorwaardelijke invrijheidsstelling ingaan op het moment dat 1 jaar en een derde van de nog resterende tijd is uitgezeten, bijvoorbeeld bij een straf van 2 jaar dus na 1 jaar en 4 maanden. In het tweede geval moet 2/3 van de tijd boven 1 jaar in detentie zijn uitgezeten. Of te wel een derde van de straf hoeft dan middels een voorwaardelijke invrijheidsstelling  niet te worden uitgezeten.

Er is nu in het regeerakkoord een wijziging aangekondigd op dit gebied. Het komt er in grote lijnen op neer dat een voorwaardelijke invrijheidstelling op zijn vroegst 2 jaar voor het einde van de straf kan plaatsvinden. Het is nu nog onduidelijk of het regeerakkoord ook daadwerkelijk ingevoerd zal gaan worden. Hiervoor is het nu nog te vroeg. Immers zowel de Eerste en Tweede Kamer moeten hier nog over gaan beslissen. Bovendien is nog onduidelijk wat voor toepassing de wet zal krijgen op reeds gestrafte personen. Zodra hier meer over te melden is informeren wij u nader middels onze nieuwsberichten, dus blijf ons volgen.. 

Relevante artikelen van advocatenkantoor Osté